alt






Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) κυκλοφορεί εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων, 
παράγεται από την ενζυμική συμπύκνωση μορίων γλυκόζης με αμινομάδες της αιμοσφαιρίνης και
αποτελεί ένα δείκτη μακροπρόθεσμης
αξιολόγησης της ρύθμισης του σακχάρου, 
διότι αντανακλά τα επίπεδα της ρύθμισής του που αντιστοιχούν 
στους τελευταίους μήνες και όχι μόνο σε ένα πρωί όπως η πρωινή μέτρηση του σακχάρου.


 alt

Ένα σύνηθες λάθος που γίνεται από τους έλληνες διαβητικούς και αναδεικνύεται καθημερινώς στην ιατρική πρακτική, 
είναι ότι συχνά ο διαβητικός που έχει κακές διατροφικές συνήθειες δεν τρώει τις παραμονές της πραγματοποιούμενης αιμοληψίας, 
αλλάζοντας τις διατροφικές του συνήθειες «επί τούτου». 
Έτσι το σάκχαρο εμφανίζεται ψευδώς χαμηλό και κακώς καθησυχαστικό την συγκεκριμένη ημέρα της εξέτασης. 
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είναι ωστόσο ένας αδιάψευστος δείκτης της ποιότητας της ρύθμισης και της αξιολόγησης της λαμβανόμενης αγωγής

alt





.