Αποτέλεσμα εικόνας για καρδια
Αποτέλεσμα εικόνας για καρδια


Για τη καρδια μας εχουμε πει παρα πολλα ( καλα, κακα, ευχαριστα και δυσαρεστα) Αυτό που δεν ειπαμε όμως είναι ότι ( εκτος ολων των αλλων) παράγει το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (απο  κάθε αλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος) που μπορεί να μετρηθεί μέχρι και ένα μετρο.. μακριά από το σώμα μας.

Το πιο ενδιαφερον όμως είναι ότι..αυτό το συγκεκριμενο (ηλεκτρομαγνητικό) πεδίο ..τροποποιειται συνεχως.Αναλογα με την ενταση των.. συναισθήματων μας.Εξ αλλου, κάθε κύτταρο, και κατ ακολουθιαν, καθε όργανο στο σώμα μας μπορεί δημιουργει ένα ενεργειακό πεδίο. 

Επειδή τωρα,η καρδιά δημιουργει.. το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, οι πληροφορίες που ενδυναμει¨αποθηκεύονται¨ στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο αυτό της καρδιας, επηρεάζουν κάθε κύτταρο και όργανο στο σώμα μας.

Θυμηθειτε πως.. η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που διαφοροποιειται κυτταρικα.. σ ένα έμβρυο..Εκτός από τη δημιουργία του ισχυρότερου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, η καρδιά έχει μια δική της ¨νοημοσύνη¨. 

Σύμφωνα με την Νευροκαρδιολογια ...


Αποτέλεσμα εικόνας για Νευροκαρδιολογια
Neurocardiology refers to the pathophysiological interplays of the nervous and cardiovascular systems. It is an emerging field in medicine over the last decade. The constant communication between the heart and the brain have proved invaluable to interdisciplinary fields of neurological and cardiac diseases.The fundamental understanding of the communication between the heart and the brain via the nervous system has led scientists into understanding its elaborate circuitry. The brain emits neurological signals of oscillating frequencies. The neural rhythms provide information on steady state conditions of healthy individuals. Variations in the neural rhythms provide evidence that a problem is present regarding physiologic regulation and help physicians determine the underlying condition quicker based on the given symptoms.

η καρδιά δεν αποτελειται απλα και μόνον από τα μυϊκά κύτταρα, 

αλλά και από ... νευρώνες.


Με τον όρο νευρώνας ορίζουμε το κύτταρο που αποτελεί δομικό μέρος και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος. Κάθε νευρώνας αποτελείται από ένα κυτταρικό σώμα, που περιλαμβάνει τον πυρήνα και μεγάλο αριθμό οργανιδίων, και από μία ή περισσότερες αποφυάδες. Αυτές ονομάζονται "δενδρίτες" όταν συλλέγουν τα σήματα που στέλνονται στο κύτταρο, και "άξονας" όταν μεταδίδει ώσεις από το κυτταρικό σώμα.

Οι άξονες των κυττάρων του περιφερειακού νευρικού συστήματος καλύπτονται από ένα μυελώδες έλυτρο, προστατευτικό περίβλημα, που σχηματίζεται από μια μεγάλη αλυσίδα κυττάρων Σβαν (Schwann): το σύστημα αυτό διασφαλίζει την διάδοση των ηλεκτρικών παλμών (Spike) κατά μήκος του άξονα, με ταχύτητα περίπου 100 μ./δευτ. Οι ηλεκτρικοί παλμοί (spikes) προκαλούνται από έναν μηχανισμό πόλωσης και εκπόλωσης της μεμβράνης του νευρώνα. Ανάμεσα στα έλυτρα υπάρχει ένα κενό, στο οποίο ο νευράξονας είναι γυμνός. Αυτό το σημείο ονομάζεται κόμβος Ραβιέ και είναι πλούσιο σε διαύλους νατρίου. Σε κάθε κόμβο το σήμα ενδυναμώνεται ξανά. Οι άξονες των κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος καλύπτονται από έλυτρα μυελίνης που φτιάχνονται από ειδικά νευρογλοιακά κύτταρα, τους ολιγοδενδρίτες.

Η αλλοίωση της μυελίνης, παρούσα στους νευράξονες, εξαιτίας εσφαλμένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλεί πολλαπλή σκλήρυνση, που οδηγεί στη σταδιακή απώλεια του μυϊκού ελέγχου, της εγκεφαλικής λειτουργίας και της ικανότητας μετάδοσης των μηνυμάτων.Αποτέλεσμα εικόνας για Νευροκαρδιολογια


Από το  Ινστιτούτο HeartMath (https://www.heartmath.org/) μαθαινουμε ότι ο ρόλος της καρδιάς δεν περιορίζεται στην άντληση του αίματος. Φαινεται ότι η ¨καρδια¨μας έχει νοημοσύνη και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της πραγματικότητας.
Η καρδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος,

( άλλο αν εμεις την καταστρεφουμε βλακωδως..)

Ετσι λοιπον ... Εκτός από την άντληση του αίματος, η καρδιά έχει 

¨μια δική της νοημοσύνη¨ .

Οι πλεον ειδικοι επι του θεματος αυτου  οι neurocardiologists, βεβαιωνουν πως το  60 έως 65% τοις εκατό των καρδιακών κυττάρων είναι νευρώνες, κι όχι μυς. Αυτή η ανακάλυψη τους οδηγησε σε πειράματα που αποδεικνυουν ότι η καρδιά λειτουργεί παρόμοια με τον εγκέφαλο και κατά κάποιον τρόπο ...ισως είναι ανώτερη κι απ αυτον.

Θυμομαστε παντα.. πως η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που ερχεται σε λειτουργία σε περίπου 20 ημέρες μετά τη σύλληψη ... ενω ο εγκέφαλος λειτουργεί .. μετά 90 ημέρες.Αποτέλεσμα εικόνας για καρδια


Οι ειδικοι μιλουν μετ επιτασεως για το γεγονος ότι η καρδιά μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει σαν ένας άλλος εγκέφαλος, και να μας καθοδηγήσει με μια διαφορετική μορφή νοημοσύνης ...( τη λεμε καρδιακη )

Ετσι φτανουμε λογικα σ ένα πρωτο συμπερασμα, πως  η αγάπη και αλλες συναισθηματικές καταστάσεις , παράγουν ποικιλες, φυσιολογικές, αντιδράσεις στο επιπεδο της καρδιάς.

Όταν τωρα.. βιώνουμε γενικα..άγχος..απ οποιαδηποτε αιτια..(απ το αυτοκινητο που αργει, την ξαφνικη μπορα, που θα μας καθυστερησει, ή το ατυχημα ενός αγαπητου μας προσωπου ) ή από  καποιο..αρνητικό συναίσθημα..Οι κτύποι της καρδιάς μας επηρεάζονται ,προκαλωντας διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Το αντιθετο συμβαινει, όταν νοιωθουμε καλα.Ο καρδιακος ρυθμος είναι τακτικος και σταθερος. 

Το νευρικό σύστημα της καρδιάς περιλαμβανει καπου ¨40.000 νευρώνες¨ ή αισθητηριακους νευρίτες.

Ο νευράξονας ή νευρίτης έχει μήκος που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το ένα μέτρο. Οι νευρώνες παρουσιάζουν μορφολογικές και λειτουργικές διαφορές και διακρίνονται, ανάλογα με τη λειτουργία που επιτελούν, σε αισθητικούς, κινητικούς και ενδιάμεσους.

Με αρμοδιοτητα την παρακολουθηση του καρδιακου ρυθμου, και την πίεση του αιματος... 

Η καρδιά και ο εγκέφαλος επικοινωνουν συνεχως.. μέσω του πνευμονογαστρικού νευρικού συστήματος και του.. ηλεκτρομαγνητικου πεδίου του σώματος.Αποτέλεσμα εικόνας για αμυγδαλοειδη πυρηνα


Το πνευμονογαστρικό νεύρο βρίσκεται στο εγκεφαλικό στέλεχος και κατεβαίνει από τον εγκέφαλο προς την καρδιά και συνεχίζει προς την κοιλιακή χώρα..και το  παχυ εντερο..

Ως φαινεται,εκτος των αλλων.. το πνευμονογαστρικό νεύρο ...με τη βοηθεια της ακετυλοχολίνης ¨μιλάει απευθείας¨ με το ανοσο.

Είναι μέσα από αυτή τη δυναμική διαδικασία επικοινωνίας που η  ¨συνείδηση  της καρδιάς¨ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο της επεξεργασίας πληροφοριών στον εγκέφαλο.
Βλεπουμε λοιπον, ότι η
καρδιά ,(σε συνεργασια παντα με τον εγκέφαλο), συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, επεξεργάζεται τα συναισθήματα και ενσωματώνει τις οποιες..συναισθηματικές αναμνήσεις.

Η αμυγδαλή ( τη λενε και αμυγδαλοειδη πυρηνα ) μας βοηθά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις εισερχόμενες πληροφορίες και την επεξεργασία τους με βάση εμπειρίες του παρελθόντος.
Ο  θυμος, το άγχος, και τα εν γενει αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον  κίνδυνο καρδιακών παθήσεων . Ως εκ τούτου, αγχωτικές καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά ως εις όργανο.Όταν μαθαίνουμε Πώς Να Σκεφτόμαστε Με Την Καρδιά Μας, γίνεται πιο εύκολο για μας να κατανοήσουμε τους άλλους και να ζούμε σε αρμονία ΜΑΖΙ τους...


Αποτέλεσμα εικόνας για human heartThe word "heart" ..is an anagram for the word "earth".

Hence, the phrase "home is where the heart is".

Η λέξη "καρδιά" είναι αναγραμματισμός της λέξης "γη".

Ως εκ τούτου, η φράση ¨το σπίτι είναι όπου η καρδιά είναι".

ειναι χαρακτηριστικη του ρολου της καρδιας στην ολη ζωη μας ...

Ας ειμαστε επομενως περισσοτερο προσεκτικοι με την καρδια ...γενικως..

Χαιρετε..

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για καρδια